Τηλεφωνικό κέντρο: 215 215 7944,

Ερχεται νέα ρύθμιση για χρέη στην εφορία

 

 

dimosio xrei

 

Νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση εντάσσονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, καθώς και επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες αλλά δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, καθώς δεν πληρούσαν τη βασική προϋπόθεση, να υπάρχει δηλαδή τουλάχιστον σε μία χρήση κερδοφορία. Οπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ο αριθμός των δόσεων, υποστηρίζοντας πάντως ότι η ρύθμιση θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους.

Η προϋπόθεση

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει ο ίδιος παράγοντας, θα πρέπει να εξυπηρετούνται κανονικά οι υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους ή τουλάχιστον να έχουν τακτοποιηθεί μέχρι την έναρξη της έκτακτης ρύθμισης που θα ισχύσει για χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2017. Επίσης αναφέρει ότι η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Το σχέδιο περιλαμβάνει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με στόχο να εγκριθεί η ρύθμιση από τους θεσμούς. Είναι γνωστή, άλλωστε, η θέση του ΔΝΤ για όσους έχουν έστω μικρές καταθέσεις ή κύρια κατοικία, να εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις. Αυτό που προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση είναι τους οφειλέτες που παραδοσιακά χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις για να λαμβάνουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες συνεχίζοντας τις παρελκυστικές τακτικές τους.

Είναι εξαιρετικά πιθανό η νέα ρύθμιση να προβλέπει:

• Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

• Ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστο αριθμό δόσεων 120.

• Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Οσοι λοιπόν συνεχίζουν να έχουν χρέη στην εφορία ακόμα και το 2018, πριν από την ένταξή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα πρέπει να ρυθμίσουν μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων τα χρέη του 2018. Το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απάντησε στην «Κ» κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να διευρυνθεί ο αριθμός των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει σημαντικά έσοδα. Ωστόσο, σημείωσε ότι θα δοθούν οδηγίες στους προϊστάμενους των εφοριών ώστε να αντιμετωπίζουν θετικά τις περιπτώσεις οφειλετών και να προσφέρουν τη δυνατότητα των 24 δόσεων όταν όμως η οφειλή προέρχεται από μεταβιβάσεις ή κληρονομιές (όχι όμως φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ) που δεν μπορούν να αποπληρωθούν εντός του χρόνου. Σημειώνεται ότι η νομοθεσία επιτρέπει η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων να επεκτείνεται στις 24 υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις. Αυτές τις προϋποθέσεις θα επιχειρήσει να αμβλύνει το υπουργείο Οικονομικών.

Με χρέη ένας στους δύο

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 101,7 δισ. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 3.933.628. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.742.903 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι σε 1.143.308 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.

πηγή : kathimerini.gr

 

Φορολογικές δηλώσεις : Τα σημεία που χρειάζονται προσοχή

Foroi Dhlwseis 696x410

 

Οι φόροι εισοδήματος οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεών τους, οι φορολογούμενοι είναι σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με πέρυσι.

Το «σχεδόν» παραπέμπει σε μικρές συγκριτικά με το μέγεθος των προηγούμενων ετών πρόσθετες επιβαρύνσεις, οι οποίες απορρέουν είτε από την κατάργηση και της τελευταίας φοροαπαλλαγής που είχε απομείνει -της έκπτωσης ιατρικών εξόδων-, είτε λόγω της φορολόγησης πρόσθετων εισοδημάτων, π.χ λόγω μισθώσεων Airbnb, όπου ο ελεγκτικός κλοιός σφίγγει, είτε εξαιτίας της πρεμιέρας της κατοχύρωσης του αφορολόγητου ορίου μόνο με δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος. Παγίδα έξτρα φόρων μπορεί να κρύβεται ακόμα και στο νέο κύμα διασταυρώσεων που προμηνύεται η ξεχωριστή δήλωση φιλοξενουμένων…

Το νέο έντυπο Ε1 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τα επόμενα 24ωρα. Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων δεν αλλάζει. Όπως πέρυσι και κάθε χρόνο, σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Φέτος, όμως, όπως γίνεται πλέον για κάθε βεβαιωμένη φορολογική οφειλή η οποία δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να «σπάσει» ακόμα και την κάθε δόση σε 12 μηνιαίες καταβολές.

Με τον τρόπο αυτό «παντρεύεσαι» την εφορία για κάθε μήνα σε έναν ατελείωτο φορολογικό εφιάλτη. Αν η εναλλακτική είναι ο κίνδυνος της κατάσχεσης, η πληρωμή φόρου κάθε μήνα μέχρι την εκκαθάριση της επόμενης φορολογικής δήλωσης μπορεί να είναι λύση.

Πριν φτάσουμε όμως στην εξόφληση του φόρου, ας καταγράψουμε τις αλλαγές στις φετινές δηλώσεις και τις παγίδες που κρύβονται.

1. Πλαστικό χρήμα. Στον πίνακα 7 της φετινής δήλωσης, οι φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τους κωδικούς 049-050, όπου αναγράφονται οι δαπάνες για την κάλυψη του αφορολογήτου από μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Οι κωδικοί δεν προσυμπληρώνονται από τη Φορολογική Διοίκηση, αλλά οι ίδιοι οι φορολογούμενοι υπολογίζουν το σύνολο και το αναγράφουν. Προς διευκόλυνση του υπολογισμού αυτού, η Φορολογική Διοίκηση αναρτά την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της και οι φορολογούμενοι, έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, αναγράφουν αυτά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. 
Θεωρητικά, αν σας λείπουν e-αποδείξεις (όχι χάρτινες) μπορείτε να γράψετε το νούμερο που θέλετε, για να γλιτώσετε τυχόν έξτρα φόρο. Καραδοκεί όμως το ενδεχόμενο ελέγχου.

2. Οι χάρτινες αποδείξεις. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποδείξεις που έχουν εξοφληθεί με μετρητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της μείωσης του φόρου μόνο από τους φορολογούμενους 70 ετών και άνω, από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, από όσους βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, από φορολογικούς κάτοικους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα για μισθωτή εργασία και συντάξεις. Τα «χαρτάκια» δεν μετράνε για κανέναν άλλο.

3. Οι σύζυγοι. Χωριστά, μπορεί του χρόνου. Φέτος, υποχρεωτικά από κοινού, παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, υποβάλλουν μόνο εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος.

4. Σύμφωνο συμβίωσης. Όσοι έχουν υπογράψει, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση, για να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους. Αλλιώς, χώρια.

5. Τέλος στις εκπτώσεις ιατρικών εξόδων. Οι κωδικοί 051-052 καταργήθηκαν, δεδομένου ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά οι ιατρικές δαπάνες δεν μειώνουν τον φόρο αλλά δηλώνονται μαζί με τις λοιπές δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

6. Νέοι κωδικοί 055-056 και 057-058 για τη δήλωση ιδιωτικής χρηματοδότησης πολιτικών προσώπων ή κομμάτων. Πάνω από 5.000 ευρώ απαγορεύεται.

7. Και… Τ.Κ.  Νέος κωδικός 208 στον πίνακα των τεκμηρίων, όπου αναγράφεται ο Ταχυδρομικός Κώδικας της κύριας κατοικίας.

8. SOS οι φιλοξενούμενοι. Στον πίνακα των πληροφοριακών στοιχείων προστέθηκαν νέοι κωδικοί 007-008, όπου δηλώνεται τυχόν φιλοξενία φυσικών προσώπων πέραν των εξαρτώμενων μελών. Όσοι φιλοξενούν στο σπίτι τους ενήλικες (π.χ. φίλους) που δεν είναι εξαρτώμενα μέλη, θα πρέπει να δηλώσουν τον ΑΦΜ τους και τους μήνες φιλοξενίας. Έτσι, η Εφορία θα μπορεί να εντοπίζει περιπτώσεις φιλοξενίας-μαϊμού.

9. Αναδρομικά συνταξιούχων. Με τροποποιητική δήλωση που θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς πρόστιμα και τόκους, θα δηλώσουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά της μηνιαίας εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) που έλαβαν με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου του 2017. Σύμφωνα με την απόφαση, η φορολόγηση των ποσών αυτών γίνεται στα έτη που ανάγονται. Η αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 θα υποβληθεί με επιφύλαξη, εφόσον στη σχετική βεβαίωση που θα τους χορηγήσει ο αρμόδιος φορέας, πέραν του καθαρού ποσού των συντάξεων που αντιστοιχούν στο φορολογικό έτος 2017, εμφανίζεται και ο διαχωρισμός των ποσών αυτών που επιστρέφονται στα έτη που αφορούν.

10. Airbnb. Όσοι πέρυσι απέκτησαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στο έντυπο Ε2 και στη στήλη 7. Επιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης αυτής, θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Βooking κ.λπ.), ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Βooking κ.λπ.) κατά το φορολογικό έτος 2017. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές από 15% έως 45%.

πηγή: euro2day.gr

 

Σήμερα 30/11/2017 η κλήρωση της λοταρίας

 

aade trapezi thirides

 

 

Σας ενημερώνουμε ότι στις 19:30, απόψε, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου θα παρουσιασθεί η διαδικασία σχετικά με τη διεξαγωγή της πρώτης δημόσιας κλήρωσης.

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/38089

 

Για πρώτη φορα σήμερα 1,000 φορολογούμενοι που έκαναν αγορες με πιστωτική καρτα θα πάρουν απο 1.000,00 ευρω .

Φορολογούμενοι απέναντι στα τεκμήρια

 

720 145679 98155e1506 a84f446314f11625

Σε φορολογικό εφιάλτη έχουν μετατραπεί τα τεκμήρια διαβίωσης για χιλιάδες φορολογούμενους καθώς κρύβουν «παγίδες» που οδηγούν στην πληρωμή έξτρα φόρων. Ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι εξαιτίας της δραστικής μείωσης που έχουν υποστεί τα εισοδήματά τους, δεν φορολογούνται για αυτά που πραγματικά δηλώνουν στην εφορία αλλά για μεγαλύτερα ποσά τα οποία προκύπτουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης.

Η εφορία προσδιορίζει εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τις οικιακές βοηθούς και τις πισίνες ώστε να μην μένει σχεδόν κανείς αφορολόγητος.

Ωστόσο με έξυπνες κινήσεις οι φορολογούμενοι μπορούν να αποφύγουν τις παγίδες των τεκμηρίων και τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει τυχόν προστιθέμενη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος λόγω τεκμηρίων, αναγράφοντας στη φορολογική του δήλωση έως και οκτώ διαφορετικές κατηγορίες ποσών.

Τα ποσά που μπορεί να δηλώσει ο φορολογούμενος για να καλύψει και να δικαιολογήσει τη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει λόγω των τεκμηρίων είναι:

 • Εισοδήματα και έσοδα που αποκτήθηκαν μέχρι τις 31-12-2016 και αναλώθηκαν εντός του 2017. Πρόκειται για τη μέθοδο κάλυψης τεκμηρίων μέσω "ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών. Με την «ανάλωση κεφαλαίου», ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, επικαλούμενος εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από 10, 20 ή 30.
 • Πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν το 2017 από τον ίδιο το φορολογούμενο, τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Ως τέτοια εισοδήματα θεωρούνται η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα επιδόματα ανεργίας, το Ε.Κ.Α.Σ., τα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, οι τόκοι από REPOS, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες, τα επιδόματα επικινδυνότητας κ.λπ..
 • Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα κατά τις ισχύουσες διατάξεις και αποκτήθηκαν εντός του 2017 από το φορολογούμενο. Τέτοια ποσά είναι για παράδειγμα το εφάπαξ λόγω συνταξιοδότησης, η αποζημίωση από ασφαλιστική του εταιρεία κ.λπ.
 • Κάθε έσοδο ή τίμημα που εισέπραξε ο φορολογούμενος εντός του 2017 από την πώληση ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών πραγμάτων συνολικής αξίας άνω των 10.000 ευρώ, μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων κινητών αξιών. Από το τίμημα πώλησης που εισπράχθηκε εντός του 2017 αφαιρείται το κόστος απόκτησης, δηλαδή το τίμημα που καταβλήθηκε σε κάποιο προηγούμενο έτος για την αγορά του περιουσιακού στοιχείου. Για να αποδείξει ο φορολογούμενος την είσπραξη ποσού από την πώληση περιουσιακού του στοιχείου πρέπει να έχει στη διάθεσή του και να προσκομίσει, εφόσον του ζητηθεί, κυρωμένο αντίγραφο συμβολαίου ή προσυμφώνου ή βεβαίωση του συμβολαιογράφου από τα οποία προκύπτουν τα χρηματικά ποσά που εισέπραξε. Για αγοραπωλησία αυτοκινήτων μεταξύ ιδιωτών αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 από τους δύο συναλλασσόμενους.
 • Χρηματικά ποσά που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος το 2017, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται. Για την απόδειξη των ποσών αυτών απαιτείται το πρωτότυπο παραστατικό που εκδίδει κάθε τράπεζα όταν εισάγονται χρηματικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Μεταξύ των παραστατικών περιλαμβάνεται και η μοναδική βεβαίωση αγοράς συναλλάγματος.
 • Δάνεια που έλαβε ο φορολογούμενος εντός του 2017 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους. Η σύναψη δανείου αποδεικνύεται από συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί και έχει βέβαιη ημερομηνία για τη συνομολόγηση του δανείου. Από την ημερομηνία πρέπει να προκύπτει ότι το δάνειο ελήφθη εντός του 2017 και πριν από την πραγματοποίηση της δαπάνης αγοράς περιουσιακού στοιχείου που πρόκειται να δικαιολογηθεί.
 • Ποσά που εισέπραξε το 2017 ο φορολογούμενος είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές. Για να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι εισέπραξε εντός του 2017 τέτοια ποσά, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του (ώστε εάν χρειαστεί να μπορεί να προσκομίσει στις φορολογικές αρχές) σχετικό πιστοποιητικό του αρμοδίου προϊσταμένου ΔOY από το οποίο προκύπτει ότι η δωρεά ή η γονική παροχή έγινε πριν από την 31η-12-2017.
 • Κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Προκαθορισμένο Στοίχημα κ.λπ. τυχερά παιχνίδια του Ο.Π.Α.Π. Τα ποσά των κερδών από τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον αφαιρεθεί η δαπάνη του φορολογούμενου για την αγορά του κουπονιού ή του δελτίου ή του λαχείου που κέρδισε. Για να αποδειχθεί η είσπραξη κέρδους από τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ ή λαχείο θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει στη διάθεσή του τη σχετική βεβαίωση από τον O.Π.A.Π. ή από την εταιρία που διενεργεί τις κληρώσεις των Λαχείων.

ΠΗΓΗ :  newsbeast.gr

 

Δωρεάν Ενημερωτικές Συναντήσεις

Έχετε επιχείρηση και ενδιαφέρεστε για την βιωσιμότητά της ; Ψάχνετε απαντήσεις σε καίρια φορολογικά ζητήματα ;

Ρωτήστε μας! Θα χαρούμε ιδιαιτέρως να σας γνωρίσουμε και να απαντήσουμε πρόθυμα σε οποιαδήποτε ερώτημά σας.

slide3 1110x550          Οι πρόσφατες σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στο φορολογικό και ασφαλιστικό τοπίο έχουν δημιουργήσει ένα επιπλέον εμπόδιο στον ήδη βεβαρυμένο επιχειρηματικό στίβο. Ανταποκρινόμενοι στις νέες συνθήκες και στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των Νέων Επιχειρηματιών τόσο σε επίπεδο βασικών φορολογικών γνώσεων όσο και σε επίπεδο έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεών τους, το γραφείο μας προχωρά στην διοργάνωση ενός κύκλου δωρεάν ενημερωτικών συναντήσεων (15 Νοεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2017) με σκοπό την ενημέρωση νέων και υφιστάμενων επιχειρηματιών στα παρακάτω πεδία:

• Ενημέρωση σχετικά με τις αλλαγές του νέου φορολογικού και ασφαλιστικού και πρόβλεψη φορολογικών επιβαρύνσεων της επιχείρησης ανάλογα με τα εκτιμώμενα κέρδη και την νομική μορφή της.

• Κατανόηση των βασικών αρχών λειτουργίας της επιχείρησης σε ζητήματα κατάρτισης και παρακολούθησης ενός απλού προυπολογισμού εσόδων- εξόδων και ορθής χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

• Διαδικασίες και απαιτούμενος χρόνος έναρξης επιχείρησης (αφορά νέες επιχειρήσεις)

 

Global Tax Φοροτεχνικές & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Αγίας Μαρίνας 77 – Περιστέρι (Παραπλεύρως ΚΕΠ Ανθούπολης)

Web : www.globaltax.gr / Tel : 215 215 7944

Πρόγραμμα επιχορήγησης πρώτης πρόσληψης μισθωτών από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων

 

520106f73b104.preview 620

Είστε νέος επιχειρηματίας (έως 35 ετών) και επιθυμείτε να στελεχώσετε την επιχείρησή σας με επιδότηση μισθολογικού κόστους 50% ;

Αναζητάτε έναν αξιόπιστο φοροτεχνικό και επιχειρηματικό σύμβουλο που μπορεί να σας παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στα πρώτα και σημαντικότερα επιχειρηματικά βήματά σας;

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για μια ενημερωτική συνάντηση. Θα χαρούμε ιδιαιτέρως να σας γνωρίσουμε και να απαντήσουμε πρόθυμα σε οποιαδήποτε ερώτημά σας.

 

Global Tax Φοροτεχνικές & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Αγίας Μαρίνας 77 – Περιστέρι (Παραπλεύρως ΚΕΠ Ανθούπολης)

Web : www.globaltax.gr / Tel : 215 215 7944

 

Ενα νέο πρόγραμμα πρόκειται να εγκαινιάσει τις επόμενες δύο εβδομάδες ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Το πρόγραμμα θα στηρίζει την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτών από επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών.

 

Προυποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα

 • Επιχειρηματίας : Ηλικίας έως 35 ετών που δεν έχει απασχολήσει προσωπικό
 • Μισθωτός : Εγγεγραμμένος τουλάχιστον για 3 μήνες στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Χρόνος επιδότησης

 • Μισθωτός πλήρους απασχόλησης ( ≤ 29 ετών) : Eπιδότηση 18 μήνες
 • Μισθωτός πλήρους απασχόλησης (> 29 ετών) : Επιδότηση 12 μήνες

Ποσό Επιδότησης

 • Η επιδότηση θα ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού κόστους με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως

 

Στο Φοροτεχνικό και Συμβουλευτικό γραφείο GlobalTax λειτουργούμε πάντα με σεβασμό στην εμπιστοσύνη σας και προσήλωση στην επίτευξη των στόχων σας, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες και ολοκληρωμένες λύσεις σε κάθε επιχειρηματικό σας βήμα.

Στηρίζουμε την νέα επιχείρηση καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών αναγκών (φοροτεχνική, μηχανογραφική, νομική υποστήριξη) με ασύναγώνιστη ποιότητα υπηρεσιών και τιμή.

 

 

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Έφη Αχτσιόγλου, αναλύει στην εφημερίδα ΈΘΝΟΣ το πρόγραμμα επιχορήγησης πρόσληψης νέων εργαζομένων, ηλικίας έως 35 ετών, σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Μεταξύ άλλων, η δήλωση της κας Έφης Αχτσιόγλου:

Το πρόγραμμα που υλοποιούμε για την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 35 ετών, εξυπηρετεί ένα διττό σκοπό. Αφενός εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών του υπουργείου Εργασίας για την βέλτιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων καταπολέμησης της ανεργίας, αφετέρου επιχειρεί να επουλώσει μία μεγάλη πληγή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, το «brain drain», τη φυγή δηλαδή στο εξωτερικό νέου, υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Το πρόγραμμα ενισχύει τους νέους επιχειρηματίες έως 35 ετών, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής της επιχείρησης, για την πρώτη πρόσληψη εργαζομένου σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε νέο που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση μόνος του ή μαζί με άλλους, σε κάθε νέο αυτοαπασχολούμενο που θέλει να επεκτείνει την οικονομική του δραστηριότητα, σε όλους τους νέους που ιδρύουν ή συμμετέχουν πλειοψηφικά σε μία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση να προσλάβουν με κρατική επιχορήγηση τον πρώτο μισθωτό εργαζόμενο της επιχείρησής τους.

Το πρόγραμμα θα συμβάλει τόσο στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας όσο και στην προώθηση της μισθωτής εργασίας. Η καθαρή επίπτωση στην απασχόληση αναμένεται να είναι μεγάλη, δεδομένου ότι πολλοί νέοι διστάζουν σήμερα να αναλάβουν το ρίσκο να απασχολήσουν προσωπικό και να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν την οικονομική τους δραστηριότητα.

Τα δυο πιο καυτά προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας, την ανεργία και το “brain drain” στοχεύει το νέο καινοτόμο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ.

Μέχρι και 500 ευρώ το μήνα φτάνει η μηνιαία επιδότηση του μικτού μισθού για 20.000 ανέργους, που θα προσληφθούν από νέους επιχειρηματίες, στο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για την «πρώτη πρόσληψη». Το καινοτόμο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ μπαίνει σε τροχιά το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου και έχει διπλό στόχο :

 • Χτυπάει την ανεργία, στοχεύοντας ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων, αφού επιδοτεί για 18μηνο αντί για 12μηνο την πρώτη πρόσληψη ενός νέου κάτω των 30 ετών.
 • Ενισχύει την νεανική επιχειρηματικότητα ώστε να “φρενάρει” το brain drain, καθώς στηρίζει τους 25άρηδες και τους 30άρηδες στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα.

Όπως είχε ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το πρόγραμμα «πρώτης πρόσληψης» παρέχει οικονομικά κίνητρα σε αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν προσωπικό, για να προσλάβουν ανέργους σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Δίνει δηλαδή την δυνατότητα σε νεανικά επιχειρηματικά σχήματα να “ανθίσουν”, χρηματοδοτώντας σημαντικά το εργατικό κόστος της πρώτης πρόσληψης και στηρίζοντας έτσι νέους που θέλουν να επιχειρήσουν στην Ελλάδα.

Ο ΟΑΕΔ, που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, επιχορηγεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Ανώτατο όριο επιχορήγησης του μικτού μισθού τίθενται τα 500 ευρώ μηνιαίως, πράγμα που σημαίνει πως καλύπτεται πλήρως το 50% μικτών μισθών έως και 1.000 ευρώ.

Για κάθε ημέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ημερών (πλήρης μήνας) το μηνιαίο ποσό επιχορήγησης μειώνεται κατά 1/25. Το πρόγραμμα προκηρύσσεται αρχικά για 20.000 θέσεις αλλά θα επεκταθεί όταν και εφόσον εξαντληθούν οι θέσεις, ώστε να παραμένει διαρκώς διαθέσιμο για όσους νέους επιχειρηματίες συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις.

Μπορούν να το αξιοποιήσουν τόσο αυτοαπασχολούμενοι και ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Ειδικότερα δικαιούχοι είναι:

1. Ατομικοί επιχειρηματίες έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν, προσωπικό.

2. Επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών, με ποσοστό άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά).

3. Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στις οποίες την πλειοψηφία των μεριδίων, άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά), κατέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών.

Οι παραπάνω δικαιούχοι μπορούν να ενταχθούν ακόμη και αν συμμετέχουν ή συμμετείχαν σε άλλες επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής, είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε ως νομικές οντότητες, που απασχολούν ή απασχολούσαν κατά το παρελθόν προσωπικό, εφόσον το ποσοστό συμμετοχής τους θα είναι έως 50% (ατομικά ή αθροιστικά).

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:

 • Άνεργοι ηλικίας 18 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

Πρόσθετα κίνητρα για την καταπολέμησης της ανεργίας των νέων μέχρι 30 ετών δίνει το πρόγραμμα για την «πρώτη πρόσληψη», ενσωματώνοντας ταυτόχρονα δικλείδες ασφαλείας για να αποφευχθούν καταχρηστικές συμπεριφορές. Έτσι η διάρκεια του προγράμματος διαμορφώνεται :

 • Σε 18 μήνες, για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας έως 29 ετών.
 • Σε 12 μήνες, για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω.

Οι ωφελούμενοι που θα προσληφθούν δεν πρέπει να έχουν απασχοληθεί, κατά το τελευταίο 12μηνο πριν την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής, σε επιχειρήσεις, οποιασδήποτε νομικής μορφής, στις οποίες συμμετέχουν ή συμμετείχαν οι δικαιούχοι, είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε ως νομικές οντότητες, με ποσοστό συμμετοχής έως 50% (ατομικά ή αθροιστικά).

Μετά την δημοσίευση της πρόσκλησης, που αναμένεται το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής - υπεύθυνη δήλωση (αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.oaed.gr). Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, το αρμόδιο ΚΠΑ2 προβαίνει εντός 30 εργάσιμων ημερών στην αξιολόγηση και προσδιορίζει τον αριθμό ατόμων για τα οποία θα επιχορηγηθεί η επιχείρηση. Εντός τριάντα 30 ημερών από την έκδοση της απόφασης ένταξης, η επιχείρηση προβαίνει σε πρόσληψη, αφού ακολουθήσει τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων.

Διαδικασία επιλογής ανέργων

Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αναζήτησης και επιλογής υποψηφίων μέσα από το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Οργανισμού. Η τελική υπόδειξη των ανέργων στις επιχειρήσεις θα διενεργείται από τους Εργασιακούς Συμβούλους των υπηρεσιών (ΚΠΑ2) μέσω συστατικού σημειώματος και σύμφωνα με:

A) την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση – εντολή κενής θέσης εργασίας από τη δικαιούχο επιχείρηση

B) τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης βάσει των προτάσεων που εμπεριέχονται στα ατομικά σχέδια δράσης των προς υπόδειξη ανέργων.

ΠΗΓΗ : e-forologia.gr

 

Φορολογικές δηλώσεις 2017 όλες οι αλλαγές !!!

image gallery

Δώδεκα αλλαγές και νέους κωδικούς-έκπληξη που αφορούν τις απαλλαγές, τις εκπτώσεις, τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες, και οι οποίες επηρεάζουν το τελικό ποσό του φόρου, περιλαμβάνει το νέο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης Ε1 που θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά μετά το Πάσχα περισσότεροι από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Με βάση τις ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που νομοθετήθηκαν τον Μάιο του 2016, τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα αποστείλει η Εφορία για τα περσινά εισοδήματα θα είναι τριών ταχυτήτων, καθώς θα προβλέπουν επιβαρύνσεις, ελαφρύνσεις αλλά και αμετάβλητο φόρο ανάλογα με το ύψος και την πηγή εισοδήματος των φορολογουμένων.

Το μειωμένο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι αυξημένοι συντελεστές φορολόγησης για όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα και το νέο φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες συνθέτουν το νέο τοπίο που θα αποτυπωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Ο σχεδιασμός των νέων εντύπων βρίσκεται στο τελικό στάδιο και οι αλλαγές που έγιναν στο νέο έντυπο Ε1 είναι οριακές, ενώ έχουν εισαχθεί νέοι κωδικοί, όπως η ιδιωτική χρηματοδότηση κομμάτων ή υποψήφιων βουλευτών που εμφανίζεται για πρώτη φορά στη φορολογική δήλωση και μάλιστα εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογουμένου.
Σύμφωνα με πληροφορίες , οι αλλαγές στους κωδικούς του εντύπου Ε1 επικεντρώνονται στα εξής σημεία:

Πίνακας 2: Πληροφοριακά στοιχεία

1 Νέος κωδικός 021-022. Συμπληρώνεται από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.

2 Νέος κωδικός 037-038: Συμπληρώνεται από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Οι αγρότες θα φορολογηθούν με την κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων και συνεπώς δικαιούνται το έμμεσο αφορολόγητο των 8.636 • 9.545 ευρώ, ενώ σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ επιβάλλεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ καταργήθηκε και πρακτικά, οι αλλαγές αυτές θα φέρουν επιβαρύνσεις για αγρότες με φορολογητέο εισόδημα πάνω από 21.500 ευρώ, ενώ σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια προκύπτουν ελαφρύνσεις.

3 Νέος κωδικός 011-012: Αφορά βουλευτές και ευρωβουλευτές που διαθέτουν ποσά της αποζημίωσης ή των συντάξεων στα κόμματα ή σε συνασπισμούς κομμάτων.

4 Καταργήθηκε ο κωδικός 007-008: Τον συμπλήρωναν όσοι κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

5 Καταργήθηκε ο κωδικός 011-012: Αφορούσε όσους επιβαρύνονταν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 8% επί του συνολικού εισοδήματος (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς).

Για τα εισοδήματα του 2016 η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με νέα κλίμακα και νέους συντελεστές:

0% στα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος,
2,2% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ,
5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ,

Εφορία: Οι 12 ανατροπές στις φορολογικές δηλώσεις

6,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ,
7,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ,
9% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ, και
10% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω.

6 Νέος κωδικός 395-396: Δηλώνεται το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

7 Κωδικός 111-112: Σε αυτόν τον κωδικό οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν το ακαθάριστο εισόδημα από υπεκμίσθωση ακινήτων.

8 Νέος κωδικός 115-116: Θα συμπληρωθεί από τους φορολογούμενους που το 2016 απέκτησαν εισόδημα από υπεκμίσθωση γαιών - γης.

Πίνακας 6: Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία • Ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη

9 Κωδικός 661-662: Ο κωδικός αυτός αφορά όσους εισέπραξαν επιδόματα ανεργίας. Εκτός από το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ περιλαμβάνονται και τα επιδόματα ανεργίας που χορηγούν το ΓΕΝΕ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι τα επιδόματα ανεργίας που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν φορολογούνται, εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων του ανέργου δεν υπερβαίνει ετησίως τις 10.000 ευρώ.

10 Νέος κωδικός 421-422: Σε αυτόν τον κωδικό θα συμπληρωθούν τα ενοίκια που καταβάλλονται σε Μονές Αγίου Ορους.

11 Νέος κωδικός 055-056: Ο κωδικός αυτός ενδιαφέρει όσους χρηματοδότησαν το 2016 πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό. Στην περίπτωση αυτή, η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων και μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογουμένου.

12 Νέος κωδικός 057-058: Θα συμπληρωθεί από όσους έχουν χρηματοδοτήσει υποψήφιο ή/και αιρετό αντιπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην περίπτωση αυτή, η ιδιωτική χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογουμένου.

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των φετινών δηλώσεων λήγει στις 15 Ιουλίου, οπότε οι φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο 3 μηνών για να υποβάλουν τη δήλωση, ενώ ο φόρος θα εξοφληθεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου.Και φέτος είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί που αφορούν στους μισθούς, στις συντάξεις, στους παρακρατούμενους και αναλογούντες φόρους, στις κατοικίες, στα αυτοκίνητα, στους τόκους των καταθέσεων και στα ποσά που κατέβαλαν το 2016 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους οι φορολογούμενοι. •

Κέρδη και ζημιές από τα νέα εκκαθαριστικά

Κέρδη και ζημίες για τους φορολογουμένους θα προκύψουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων. Επιβαρύνσεις θα έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά και υψηλά εισοδήματα, όσοι εισέπραξαν ενοίκια και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Αντίθετα κερδισμένοι θα είναι οι μισθωτοί με μεσαία εισοδήματα, οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανήκουν στους κερδισμένους, καθώς για εισοδήματα έως 32.000 ευρώ θα έχουν μείωση κατά 200 έως και 764 ευρώ. Αντίθετα αύξηση φόρου κατά 41 έως και 8.851 ευρώ προκύπτει για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 32.000 και μέχρι 100.000 ευρώ. Οι αγρότες με εισόδημα έως 21.500 ευρώ θα έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε εισόδημα 5.000 ευρώ ο φόρος είναι μηδενικός (έναντι 650 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015), στα 10.000 ευρώ η ελάφρυνση φτάνει τα 1.100 ευρώ, ενώ στα 30.000 ευρώ προκύπτει επιβάρυνση 1.756 ευρώ.
Οι μεγαλύτερες φορο-επιβαρύνσεις, που φθάνουν έως και 36,36%, προκύπτουν φέτος για τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.

Ετσι, για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια 10.000 ευρώ, ενώ πέρυσι πλήρωσε φόρο 1.100 ευρώ, φέτος για το ίδιο εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει 1.500 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 400 ευρώ.
Οσοι φορολογούμενοι κατά το φορολογικό έτος 2016 είχαν πραγματικό εισόδημα χαμηλότερο από 6.000 ευρώ και τεκμαρτό χαμηλότερο από τα 9.500 ευρώ θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και το έμμεσο αφορολόγητο.
Προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να μην ασκεί επιχειρηματική ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, ενώ εξαιρούνται εισοδήματα από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

ΚΩΔΙΚΟΙ SOS

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Προσοχή σε 9 κωδικούς θα πρέπει να επιδείξουν οι φορολογούμενοι. Ειδικότερα:

• Φορολογούμενοι 18 ετών και άνω: Οποιος έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.) εφόσον φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

• Εναρξη επιτηδεύματος: Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

• Φοιτητές: Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογουμένου, εφόσον αποκτούν εισόδημα.

• Διακοπή συμβίωσης: Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους ή συντρόφους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος.

• Ανήλικα: Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογένειας του φορολογουμένου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

• Αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση: Οποιαδήποτε αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου θα πρέπει πρώτα να έχει δηλωθεί στο μητρώο της ΔΟΥ, για να υποβληθεί σωστά η δήλωση.

• Αποδείξεις: Διατηρείται ο κωδικός 049 στο Ε1, αλλά είναι απενεργοποιημένος. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες δικαιούνται την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, χωρίς να υποχρεούνται να εμφανίσουν δαπάνες με αποδείξεις.

• Ανείσπρακτα ενοίκια: Τα ενοίκια που δεν κατάφερε να εισπράξει ο ιδιοκτήτης από τον ενοικιαστή του κατά τη διάρκεια του 2016 μπορεί να τα δηλώσει φέτος σε ξεχωριστό κωδικό και στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Συγκεκριμένα, στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στη στήλη 16 της πρώτης σελίδας και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα. Για να μη φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
• Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων: Κάθε φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει όλα τα χρηματικά ποσά που δαπάνησε μέσα στο 2016 για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών.

πηγή: http://www.alfavita.gr

Γιατί να επιλέξετε την

GlobalTax

Η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του σε διάφορους τομείς, μπορεί να αποτελέσει το μυστικό μιας επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας...
Περισσότερα >>

Τελευταία Νέα

Επικοινωνία:

 Αγίας Μαρίνας 77

   (Δίπλα στα ΚΕΠ Ανθούπολης) 

 Περιστέρι ΤΚ 121 35

 215 215 7944

   210 57 39 473

 info@globaltax.gr